Reklama
  • Czwartek, 23 lipca 2015 (08:00)

    Alergia na pyłki i jedzenie

Często osoby wrażliwe na pyłki alergicznie reagują też na niektóre pokarmy. Zwykle jest to sezonowa przypadłość.

Reklama

Niedawno odwiedziła mnie pani Kalina (57). Skarżyła się na dziwne objawy, które zawsze występują u niej na początku wiosny.

Po zjedzeniu orzechów, jabłek czy pomidorów swędzą ją usta. Ma też wrażenie, że śluzówka w ustach jest lekko obrzęknięta i wyczuwa na niej językiem małe grudki. Pacjentka twierdziła, że w innych porach roku może jeść te produkty i… nic się nie dzieje!

Stwierdziłam u pani Kaliny krzyżowy rodzaj alergii. Wyjaśniłam, że osoby uczulone na pyłki, mogą reagować też alergicznie na pokarmy. W przypadku pani Kaliny podstawową alergią było uczulenie na pyłek brzozy i leszczyny – te rośliny kwitną bardzo wcześnie, czasem nawet już w lutym.

Organizm pani Kaliny dobrze radził sobie z alergenami pokarmowymi, kiedy nie musiał borykać się jednocześnie z pyłkami.

Gdy jednak dołączały się, podwyższona gotowość alergiczna powodowała reakcję także na menu mojej pacjentki.

Najczęściej reagujemy uczuleniem na zjedzenie orzechów, niektórych przypraw, pewnych zbóż, soi, cytrusów, a także ryb, owoców morza, jaj, selerów i pomidorów.

Alergia krzyżowa to zespół charakterystycznych objawów, które powtarzają się po spożyciu pewnych pokarmów. U zdrowej osoby organizm nie reaguje na kontakt z tymi produktami – natomiast organizm osoby uczulonej może zareagować burzliwie, nawet na maleńką ich ilość.

Zdarzają się osoby, których życie może się znaleźć w niebezpieczeństwie po kontakcie z jednym ziarnkiem maku! Nie wiadomo dlaczego, ale organizm alergika neutralny czynnik w produkcie traktuje jak wroga. Uruchamia więc nadmierną reakcję immunologiczną, by zaatakować uczulający czynnik i go zniszczyć.

Najczęstsze objawy

Do najczęstszych objawów alergii krzyżowych należą nudności, wymioty, kurczowe bóle brzucha, biegunka, wzdęcia, odbijanie się, nudności i refluks.

Często pojawia się też alergiczne zapalenie śluzówki jamy ustnej, nawracają afty, występuje obrzęk i świąd wnętrza ust. Jednak objawy alergii pokarmowej czasem są mniej oczywiste. Mogą obejmować nieżyt nosa, zapalenie ucha środkowego oraz krtani czy astmę oskrzelową.

Wiele osób na zjedzenie alergizującego pokarmu reaguje też wysypką, a zmiany skórne mają różną postać: rumieni, grudek, bąbli pokrzywkowych. Są też objawy, które trudno jest z alergią skojarzyć. Należą do nich zaburzenia snu, zespół przewlekłego zmęczenia, migreny, a także obrzęki stawów, dłoni i stóp.

Najgwałtowniejszą reakcją pokarmu jest wstrząs anafilaktyczny

Czas, jaki upływa od spożycia alergenu do wystąpienia objawów, też bywa różny. Natychmiastowa reakcja alergiczna (od pokrzywki po wstrząs) pojawia się już w ciągu kilku minut.

Jeśli jednak reakcja ma charakter immunologiczny, od kontaktu z alergenem do objawów może minąć nawet kilka dni – co, niestety, może utrudniać postawienie diagnozy.

W diagnozowaniu tego rodzaju alergii najważniejszy jest wywiad lekarski. Lekarz wypytuje pacjenta o objawy oraz sytuacje, w jakich występują, a także o alergie członków rodziny.

Ponieważ każdy reaguje na swój sposób, konieczne jest wykonanie szeregu badań

Przede wszystkim należy skontrolować poziom ciał IgE we krwi. Jeśli jest podniesiony, mamy do czynienia z alergią, ponieważ poziom tych ciał rośnie właśnie w przypadku uczulenia.

Często przeprowadzane są także testy alergiczne, zwykle skórne. Polegają one na naniesieniu na lekko zadrapaną skórę śladowych ilości alergenu i obserwacji reakcji skóry. Testy trzeba jednak umieć zinterpretować, bowiem czasem próba z pozytywnym wynikiem nie oznacza faktycznej alergii.

O wiele bardziej miarodajny jest wynik ujemny – jeśli organizm nie zareagował, alergen na sto procent nie jest dla nas groźny. Zdarza się też, że lekarz zaleci pacjentowi dietę eliminacyjną lub przeprowadzi próbę prowokacyjną, polegającą na podaniu, pod lekarską kontrolą, uczulającego pokarmu

Kiedy już wiemy, co nas uczula, najprościej jest po prostu unikać alergenów, czyli całkowicie wykreślić je z diety. Warto skontaktować się w tym celu z dietetykiem, który doradzi nam, czym uczulający nas składnik najlepiej zastąpić.

W przypadku pani Kaliny nie było to trudne, bowiem bez orzechów laskowych, jabłek i pomidorów można żyć. Jeśli jednak uczula nas np. krowie mleko, jest już nieco trudniej, bo trzeba czymś zastąpić nabiał, by pokrywane było zapotrzebowanie na wapń i białko.

Czasem lekarz zapisuje doustne leczenie przeciwalergiczne, polegające na podawaniu leków antyhistaminowych – tj. hamujących działanie histaminy, enzymu, który organizm produkuje w kontakcie z alergenem.

Takie leki należy brać zwłaszcza wtedy, gdy reagujemy zmianami skórnymi, pojawiają się wypryski w jamie ustnej lub gdy mamy astmę oskrzelową czy objawy ze strony nosa czy ucha. Jeśli mamy bardzo nasilone objawy ze strony układu pokarmowego, lekarz może przepisać nam leki sterydowe w postaci tabletek lub zastrzyków.

Poradnik krok po kroku

Dzienniczek. Jeśli mamy wrażenie, że jakiś pokarm uczula nas, zaprowadźmy dzienniczek posiłków. Zapisujmy w nim każdą zjedzoną rzecz i naszą reakcję.

Unikanie alergenów. Warto zadać sobie trud i wyśledzić, co nas alergizuje, a następnie tego unikać. Aż 30 procent chorych po dwóch latach bez kontaktu z alergenem, wyzbywa się alergii.

Etykiety. Uważnie czytajmy opakowania produktów. Producenci żywności mają obowiązek podawać na nich skład oraz ostrzegać o alergenach, nawet, jeśli będą one występować w śladowych ilościach.

Konserwanty. Unikajmy pokarmów z dużą ilością sztucznych dodatków. Jest duża szansa, że znajdzie się w nich coś, co nas uczula. Alergizują zwłaszcza barwniki azowe, m. in. E102, E104, E110, E122, E124, E129 oraz proszek do pieczenia.

Ważne

Wstrząs anafilaktyczny może zostać wyzwolony przez alergen kilka godzin po posiłku, np. często zdarza się przy wysiłku fizycznym.

Zdaniem specjalisty

Aby zapobiegać reakcjom alergicznym, starajmy się jeść owoce i warzywa w postaci przetworzonej, tj. lekko podgotowane lub choćby sparzone. Wtedy uczulają zdecydowanie rzadziej.

Alergicy powinni także przygotowywać posiłki w domu, unikając restauracji – jedynie wtedy wiedzą, co znajduje się naprawdę na ich talerzu.

Aby stwierdzić, co nas uczula, sami możemy przeprowadzić dietę eliminacyjną. Polega ona na ograniczeniu menu do kilku produktów, a następnie na wprowadzaniu po kolei i w jednodniowych odstępach innych, podejrzanych pokarmów.

Każdy alergik powinien wiedzieć, co może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Alergia krzyżowa

To sytuacja, kiedy osoby uczulone na pyłek traw lub chwastów mogą reagować alergią na kiwi, pomidory, marchew, seler, owoce pestkowe czy mąkę. Pacjenci z alergią na jajka kurze mogą nie tolerować puchowej kurtki lub poduszki z pierza.

Najczęściej występują krzyżowe reakcje pokarmowe u osób uczulonych na pyłek brzozy i dotyczą alergii na jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, brzoskwinie, kiwi i mango.

Wstrząs anafilaktyczny

To ostra reakcja organizmu na kontakt z alergenem, czasem zagrażająca życiu. Objawia się utratą przytomności, spadkiem ciśnienia tętniczego. Chory musi natychmiast dostać zastrzyk z adrenaliny.

Najczęstszymi winowajcami są orzeszki ziemne, sezam, seler, jajo kurze, ryby i krewetki. Szczególnie zagrożeni są chorzy na astmę. Gdy usłyszymy dzwonienie w uszach, poczujemy silne osłabienie, gorąco czy mrowienie skóry, wezwijmy pogotowie.

Więcej na temat:pyłki | Lina | Lina | Lina | jedzenie | Nie | organizm

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.