Reklama
  • Wtorek, 9 sierpnia 2016 (15:05)

    Alergia przyczyną otyłości

Osoby z nadwagą i otyłe, które przeszły na niskokaloryczną dietę, dużo się ruszają i ćwiczą, teoretycznie powinny tracić kilogramy. Zdarza się jednak, że nawet usilne starania nie dają efektu – waga ani drgnie, a czasami masa ciała wręcz rośnie.

Reklama

Przyczyną kłopotów z figurą może być opóźniona alergia pokarmowa IgG-zależna. Przypuszcza się, że ten typ alergii dokucza nawet co drugiej osobie.

Jelitowe kłopoty

Większość osób borykających się z nadwyżką kilogramów nie wie, że w odzyskaniu upragnionej sylwetki może im przeszkadzać stan zapalny toczący się w organizmie na tle alergicznym. Rozwój opóźnionej alergii IgG-zależnej jest związany z tzw. zespołem jelita przesiąkliwego i zaburzeniami mikroflory jelit.

Problemy z prawidłowym składem bakterii jelitowych pojawiają się w różnych sytuacjach, m.in.: wskutek stresu, zażywania antybiotyków, leków przeciwbólowych czy nadużywania alkoholu. Zniszczenie „dobrej” mikroflory może wywołać poważne konsekwencje.

Bariera jelitowa, która działa jak swoisty filtr, decyduje, które cząsteczki mogą przenikać z wnętrza jelita do krwi. W momencie gdy zaczyna źle funkcjonować (jelito staje się nieszczelne), do krwioobiegu przenikają niedostatecznie rozłożone białka.

Tymczasem powinny one zostać strawione do mniejszych cząstek – aminokwasów – i dopiero wtedy wchłonięte. Krążąc we krwi, prowokują reakcję układu odpornościowego. Nie wywołują jedak natychmiastowych objawów, tak jak w przypadku alergii IgE-zależnych (wysypka, opuchlizna, wstrząs anafilaktyczny).

Symptomy pojawiają się z opóźnieniem. Najpierw system odpornościowy, wykrywając nieprawidłowe białko, próbuje usunąć je z organizmu i produkuje przeciwciała IgG (immunoglobuliny G). Łączą się one z białkiem i tworzą kompleks antygen-przeciwciało.

Następstwem tego jest stan zapalny. Jeśli jest krótkotrwały, pozwala usunąć nieprawidłowe białko. Jeśli jednak bariera jelitowa jest uszkodzona, a białka stale przechodzą w dużej ilości do krwiobiegu, stan zapalny jest przewlekły i uogólniony, co może skutkować otyłością. Czynniki zapalne zaburzają dodatkowo odczuwanie głodu i sytości, sprzyjając nadmiernemu apetytowi.

Rodzaje testów

Podstawą leczenia opóźnionej alergii pokarmowej (czyli tzw. IgG zależnej) jest dieta eliminacyjna. Aby terapia była kompleksowa, należy zadbać także o przyczynę, którą są nieszczelne jelita. Uszczelnienie przesiąkliwego jelita polega na stosowaniu odpowiednich probiotyków.

Najskuteczniejsza jest terapia celowana, polegająca na zażywaniu szczepów bakterii, których faktycznie brakuje w jelitach lub takich, które są w stanie pośrednio wpłynąć na rodzaj bakterii jelitowych. Ich skład można ocenić za pomocą badania mikroflory ochronnej, a także grzybów (w próbce kału).

Kolejny krok polega na sprawdzeniu, jaka żywność może być przyczyną zdrowotnych problemów. Alergeny pokarmowe, przeciwko którym powstają przeciwciała IgG, wykrywają specjalistyczne testy. Obecnie na rynku istnieje wiele tego typu badań. Można je wykonać tylko odpłatnie.

Przeciwciała mierzone są za pomocą testów: z krwi żylnej albo włośniczkowej (pobieranej z palca), obserwacji neutrofili (komórek układu odpornościowego) i testów: immunoenzymatycznych oraz testu mikromacierzy. Test obserwacji neutrofili polega na sprawdzaniu nadwrażliwości na alergeny pokarmowe na podstawie obserwacji próbki krwi pod mikroskopem.

Zasada pomiaru bazuje na różnicy pomiędzy neutrofilami w „spoczynku” i po kontakcie ze składnikiem pokarmowym. Inną metodą jest test mikromacierzy (jest to plastikowa płytka z dołkami, w których znajdują się poszczególne antygeny pokarmowe), który można wykonać w domu za pomocą odczynników dostarczonych przez producenta.

Niestety, przy wykonywaniu testu przez osoby nieprzeszkolone, metoda ta jest często obarczona błędem. Dostępne są także testy z krwi żylnej albo włośniczkowej. W przypadku krwi włośniczkowej, badanie wykonywane jest z próbki krwi z palca. Pacjent może pobrać materiał w domu.

Obecnie za najbardziej precyzyjną metodę uważa się testy immunoenzymatyczne. Należy do nich m.in. ImuPro, który dodatkowo wskazuje konkretne rozwiązania w diecie. Jeśli badanie wykaże, że dany produkt żywnościowy powoduje wzrost przeciwciał IgG we krwi, należy wyeliminować go z diety.

Statystycznie najczęstszymi alergenami są: gluten, mleko, jajka i drożdże. Gdy zrezygnuje się z uczulającej żywności, możliwa staje się utrata zbędnych kilogramów.

Etapy terapii

Cały proces leczenia składa się z: pięciotygodniowej eliminacji produktów alergizujących, następnie fazy prowokacji, w której testujemy, czy dany pokarm nadal powoduje powstawanie niepożądanych objawów, oraz rocznej fazy stabilizacji. Na początku upragniona utrata zbędnych kilogramów wynika z wydalenia z organizmu nadmiaru wody (jej nagromadzenie jest efektem stanu zapalnego). Ostatnia faza jest najważniejsza – wreszcie następuje systematyczny i efektywny spadek masy ciała.

Nietolerancja a uczulenie

Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa to dwa zupełnie inne zjawiska. Alergia dotyczy białek pokarmowych i występuje zawsze z udziałem układu odpornościowego.

Nietolerancja zaś rozwija się na skutek niedostatecznej ilości lub braku enzymu trawiącego dany składnik. Zdecydowanie najczęściej występującą nietolerancją jest nietolerancja laktozy – cukru mlecznego.

Jej objawy pojawiają się dość szybko po spożyciu produktu z laktozą, np. mleka, i są nimi: uczucie pełności, wzdęcia, oddawanie gazów czy uporczywe biegunki.

Nasz ekspert Katarzyna Drews, dietetyk, Instytut Mikroekologii w Poznaniu: Warto wykonać specjalistyczne testy, by sprawdzić, co nas uczula. Zdarzają się pacjenci, u których występuje alergia na teoretycznie najbezpieczniejsze produkty: marchewkę, ryż czy jabłka.

Rodzaje alergii

Alergie natychmiastowe IgE-zależne. Związane są z wyrzutem histaminy i powodują objawy zaraz po zjedzeniu uczulającego pokarmu (wysypki, opuchlizna, wstrząs anafilaktyczny). Wykrywa się je testami skórnymi, badaniami krwi lub po prostu drogą obserwacji.

Opóźnione alergie IgG-zależne. Związane są z powstającym w organizmie stanem zapalnym. Ich efekt jest opóźniony i powodujący objawy miejscowe (np. migreny, bóle stawów) lub ogólne (otyłość, cukrzyca typu II, schorzenia autoimmunologiczne).

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Moja żona twierdzi, że co czwarty z nas cierpi dziś na alergiczne zapalenie śluzówki nosa, a co drugi alergik uczulony jest na roztocza. Chce, bym kupił jej specjalny od kurzacz. Ale to drogi... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.