Reklama
  • Piątek, 17 lipca 2015 (14:05)

    Czy konserwanty mogą uczulać?

Słyszałam, że dodawane do żywności środki mogą być przyczyną alergii... Jakie dokładnie są to substancje? Julia Markowska (30 l.), Białystok.

Nasz ekspert: dr Piotr Niedziałkowski jest specjalistą chorób wewn. oraz medycyny estetycznej, alergologiem i szefem kliniki Medicover w Warszawie

Reklama

Rzeczywiście, u niektórych osób może występować nadwrażliwość na dodawane do pokarmów środki konserwujące (np. benzoesany, azotany, azotyny, siarczki) lub poprawiające smak (np. glutaminian sodu).

Najczęściej występują objawy takie jak: pokrzywka, zaczerwienienie, obrzęk skóry, ból brzucha, biegunka.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Julia | Julia | Julia | julia | piotr

Zobacz również

  • Ich ataku nie sposób przewidzieć – mogą wedrzeć się do organizmu w każdym posiłku. Są nie tylko podstępne, ale także trudne do wykrycia. A przecież mogą nawet zabić... Jakie pokarmy są najczęstszą... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.