Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (14:00)

    Dla uczulonych na nikiel

Srebrzysty metal, częste źródło uczuleń, jest w powszechnym użyciu. Jednak dla osób wrażliwych zagrożeniem może być też żywność zawierająca nikiel. Jeśli jesteś alergikiem, obserwuj reakcję po ich spożyciu, a potem wyeliminuj te uczulające.

Najważniejsze zasady diety

Reklama

Słodkie przysmaki mogą mieć w składzie nikiel. Uczuleniowcy powinni zrezygnować z czekolady i kakao. Odstaw też ziarna słonecznika i konserwy z warzyw.

Uczulający Cię nikiel jest zawarty w herbacie, zwłaszcza mocno zaparzonej. Najwięcej tego składnika mają herbaty czarna i zielona, najmniej – biała.

Objawy alergii mogą wywołać ser edamski, sery topione, a także inne sery twarde i półtwarde. Zastąp je twarogiem. Unikaj też roślin strączkowych: grochu i fasoli.

Silnie alergizujące mogą być dla osób wrażliwych wszelkie konserwy. Wystrzegaj się zwłaszcza ryb z puszki, np. sardynek, anchois i tuńczyka.

Na żywo

Zobacz również

  • Ich ataku nie sposób przewidzieć – mogą wedrzeć się do organizmu w każdym posiłku. Są nie tylko podstępne, ale także trudne do wykrycia. A przecież mogą nawet zabić... Jakie pokarmy są najczęstszą... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.