Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (14:00)

    Dla uczulonych na nikiel

Srebrzysty metal, częste źródło uczuleń, jest w powszechnym użyciu. Jednak dla osób wrażliwych zagrożeniem może być też żywność zawierająca nikiel. Jeśli jesteś alergikiem, obserwuj reakcję po ich spożyciu, a potem wyeliminuj te uczulające.

Najważniejsze zasady diety

Reklama

Słodkie przysmaki mogą mieć w składzie nikiel. Uczuleniowcy powinni zrezygnować z czekolady i kakao. Odstaw też ziarna słonecznika i konserwy z warzyw.

Uczulający Cię nikiel jest zawarty w herbacie, zwłaszcza mocno zaparzonej. Najwięcej tego składnika mają herbaty czarna i zielona, najmniej – biała.

Objawy alergii mogą wywołać ser edamski, sery topione, a także inne sery twarde i półtwarde. Zastąp je twarogiem. Unikaj też roślin strączkowych: grochu i fasoli.

Silnie alergizujące mogą być dla osób wrażliwych wszelkie konserwy. Wystrzegaj się zwłaszcza ryb z puszki, np. sardynek, anchois i tuńczyka.

Na żywo

Zobacz również

  • U jednej na 230 milionów osób kontakt z wodą może wywołać poważną reakcję alergiczną. Trzydziestoletnia dziś Rachel Prince od 12. roku życia cierpi na chorobę znaną jako świąd wodny. Od tamtej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.