Reklama
  • Czwartek, 13 sierpnia 2015 (14:00)

    Łagodzimy objawy letnich uczuleń

Swędząca wysypka, bąble, katar… Takich reakcji czasem trudno uniknąć. Dlatego podpowiadamy, co je wywołuje i jak sobie z nimi radzić.

Reklama

Choć w wakacje okazji do zażywania przyjemności nie brak, to... bywa to również pora różnych zdrowotnych niespodzianek. Jeśli masz skłonności do alergii wziewnej, we znaki może ci się dać kontakt z niektórymi roślinami.

Wrażliwcom szkodzi też niekiedy relaks na słońcu lub zajadanie sezonowych przysmaków, zaś spotkanie z żądlącym owadem dla nikogo nie jest przyjemne. Na szczęście, na każdy z tych problemów jest skuteczna rada!

dr n. med. Piotr Niedziałkowski

Uciążliwy pyłek roślin

Jeśli ostatnio często kichasz, masz wodnisty katar i łzawią ci oczy, może to być spowodowane uczuleniem na babkę, komosę, trawy lub pokrzywę – w sierpniu rośliny te pylą intensywnie.

Płucz nos i oczy solą fizjologiczną. Dzięki temu usuniesz z nich alergeny. Zastosuj chłodne okłady na powieki, np. z przestudzonego naparu ze świetlika.

Dodatkowo możesz zażyć tabletki ze składnikami hamującymi reakcje zapalne w podrażnionej śluzówce – wapniem, cynkiem oraz kwercetyną lub cetyryzyną.

Na przyszłość zrezygnuj ze spacerów po łąkach, zwłaszcza znajdujących się w pobliżu zbiorników wodnych. Gdy chcesz pospacerować, to najlepiej rano po rosie albo po deszczu.

Gdy przebywasz na zewnątrz, zakładaj okulary przeciwsłoneczne i kapelusz lub chustkę. Po spacerze od razu bierz prysznic i zmieniaj ubranie. Okien w sypialni nie otwieraj na noc.

Nieprzyjazne składniki kosmetyków

Po kilku minutach spędzonych na słońcu na twojej skórze pojawia się wysypka – czerwone, swędzące krostki? Weź pod lupę stosowane kosmetyki, w tym... krem z filtrem przeciwsłonecznym.

Pomoże ci umiarkowanie ciepły i krótki prysznic z użyciem mydła ze składnikami nawilżająco-łagodzącymi (np. gliceryną, wyciągiem z nagietka).

Dodatkowo możesz zastosować kąpiel z krochmalem – na każdy litr wody odmierz 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej; rozpuść mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody; dolewaj wrzątek, energicznie mieszając, aż powstanie przezroczysty płyn. Wlej go do wanny z ciepłą wodą.

Stosuj krem przeciwsłoneczny z filtrem tzw. fizycznym (nie – chemicznym) – dwutlenkiem tytanu i tlenkiem cynku. Nie wchodzi w reakcję z promieniami UV.

Groźny jad owadów

Gdy ukąsi cię pszczoła, osa lub szerszeń, zachowaj czujność. Opatrując miejsce ugryzienia obserwuj, czy nie występują u ciebie objawy groźnego wstrząsu anafilaktycznego.

Postaraj się szybko usunąć żądło (np. za pomocą pęsety), by jad nie wstrzykiwał się dalej (np. gdy poruszasz kończyną). Przyłóż do miejsca ukąszenia mokry, zimny ręcznik. Możesz też pocierać je kostką lodu lub zanurzyć w chłodnej wodzie.

Zrób okład z żelu zawierającego octanowinian glinu (np. Altacet) – opuchlizna i stan zapalny zmniejszą się. Nanieś na skórę niewielką ilość preparatu (pasek o długości 2 cm), przykryj czystą gazą.

Jeśli masz objawy wstrząsu – krótki, spłycony oddech, swędzenie i wysypkę skóry, obrzęk warg i języka, zawroty głowy – wezwij pogotowie, usiądź wygodnie, poluzuj ubranie, zdejmij biżuterię, ssij kostkę lodu. Staraj się nie wpadać w panikę, spokojnie czekaj na przyjazd lekarza.

Zdradliwa słodycz

Jedzenie owoców często kończy się dla ciebie wzdęciem, bólem brzucha i biegunką? To mogą być objawy nietolerancji fruktozy. Występuje, gdy w organizmie brak białka transportującego cukier do komórek. Ale także, gdy... zjedzona porcja owoców jest zbyt duża.

Zjadaj na raz nie więcej niż 1–2 duże owoce (np. brzoskwinie) lub pół szklanki drobnych (np. jagód, porzeczek).

Jeśli masz dolegliwości już po niewielkiej ilości owoców, wybieraj te, w których jest mało fruktozy lub jest ona równoważona przez glukozę: świeże owoce grubopestkowe (brzoskwinie, morele, nektarynki, śliwki), owoce jagodowe (czarne jagody, maliny, truskawki), ananasy, banany (dojrzałe), cytrusy, kiwi. Zalecane są także m.in.: produkty z mąki rafinowanej (a nie – nieoczyszczonej) oraz gotowane warzywa (zamiast surowych). Zrezygnuj m.in. z: owoców suszonych, pikantnych warzyw (np. cebuli), miodu.

Podejrzane orzechy i ryby

Sygnałem ostrzegającym o uczuleniu na te pokarmy mogą być biegunka i ból brzucha pojawiające się np. po posiłku w smażalni ryb lub po deserze z dodatkiem orzechów.

Uwaga! Jeszcze bardziej prawdopodobne jest, że masz alergię na orzechy, gdy uczula cię pyłek brzozy, bylicy lub leszczyny (bo występują w nich podobne białka uczulające).

Zaprzestań jedzenia uczulających cię przysmaków. Jeśli zaszkodził ci dorsz, szczególnie uważaj także na: karpia, łososia, makrelę, płastugę i śledzia. Pamiętaj, że oprócz ryb smażonych, pieczonych i gotowanych, zaszkodzić mogą także surowe, np. w postaci sushi. Niebezpieczne bywają też same opary wytwarzane podczas gotowania. Przy alergii na orzechy nie jedz także migdałów.

Słońce na cenzurowanym

Jeśli przebywanie na zewnątrz kończy się dla ciebie pojawieniem swędzących bąbli na skórze, i to niezależnie od pogody, może to być objaw pokrzywki słonecznej. Wywołujące ją promienie UVA potrafią przenikać przez chmury, a także – uwaga! – przez szyby i ubranie. Stąd występowanie dolegliwości np. po podróży samochodem, autobusem lub pociągiem (u osób zajmujących miejsca przy oknie).

Postaraj się przebywać głównie w cieniu, a dopóki bąble nie znikną (co ma miejsce zwykle po kilku godzinach) – najlepiej w pomieszczeniach. Zastosuj środek przeciwhistaminowy – jak przy alergii na pyłek (np. z cetyryzyną). Unikaj picia ziół, bo często zwiększają wrażliwość na słońce.

Naj
Więcej na temat:jedzenie | UVA | W.E.

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.